PENTRU PACIENȚI

Structura sistemului venos

 

Pentru a înțelege, din ce motiv există diferite boli ale venelor în picioare, să examinăm pe scurt structura sistemului venos al membrelor inferioare.

type_veien


După cum se știe, VENELE SUNT VASELE DE SÂNGE, prin care sângele circulă de la periferie către inimă. Venele transporta sânge, saturat cu dioxid de carbon, din toate țesuturile și organele, astfel încât sângele din ele are o culoare roșu închis, cu o nuanță de violet.


 

Venele picioarelor pot fi împărțite în două grupe: vene superficiale și venele profunde, în funcție de cât de aproape de piele sunt situate.
Venele profunde sau conductive sunt închise de mușchi, ele sunt groase, sunt destul de aproape de oase. Peste 85% din sângele venos trece prin ele către inimă.
Venele superficiale sunt vase mai subţiri plasate superficial in tesutul subcutanat, mai puțin de 15% din toate sângele venos curge prin ele.
Aceste două tipuri de vene sunt legate între ele printr-un set de vase mici, numite venele comunicante. Ele asigură transportul de sânge în sistemul venos profund. Acest lucru este necesar pentru a preveni “supraîncărcarea” venelor subcutanate, care, spre deosebire de venele profunde, nu sunt înconjurate de un schelet muscular.
Acum devine clar de ce venele subcutanate sunt supuse la extinderea varicoasa.
O caracteristică unică a structurii venelor membrelor inferioare – acestea sunt valvele care direcționează fluxul de sânge către inimă.

 

varicose_klapan


Valvele venoase sunt distribuite inegal: CEA MAI MARE PARTE A LOR ESTE PE GAMBĂ (până la 20-30) si cea mai mica (2-3) pe coapsă.


 

Valvele venoase sunt faldurile membranei interioare a venei, care sunt formate din fibrele musculare. Valvele din vene comunicante permit sângelui să curgă de la venele subcutanate în venele profunde și să împiedice revenirea acestuia. Valvele venoase sunt distribuite inegal: cea mai mare parte a lor este pe gambă (până la 20-30) si cea mai mica (2-3) pe coapsă.

Fluxul de sânge de la extremități se realizează de jos în sus, în ciuda gravitație Pământului.

Ce cauzează curgerea sângelui prin venele? Mișcarea se datorează funcției de pompare a inimii, prezenței unor valve speciale în venele care împiedică revenirea sângelui în membrul respectiv, și activitatea “pompei musculare-venoase” – contracția musculară în timpul mersului pe jos ajută la avansarea activă a sângelui către inimă.

Funcția bună a valvelor împiedică dezvoltarea bolii varicoase  pe venele superficiale, iar cu boala varicoasa există întotdeauna semne de insuficiență valvulară a venelor membrelor inferioare.

Cum se manifestă bolile venelor?

 

varicose_klapan_1

 

Insuficiența venoasă cronică (CVI) este o boală cunoscută încă din timpul lui Hippocrates. În timpul lui Hippocrates această boală a fost numită “o boală bătută” și chiar și atunci au încercat să o trateze prin metode chirurgicale.

 


Potrivit unor surse, răspândirea bolii venelor în rândul populației active este acum de 40-50%.


Este ușor de observat că cifrele sunt atât de mari, acestea fac insuficiență venoasă cronică o problemă extrem de importantă, atât medicală, cât și socială.

 

DE CE VALVELE VENOASE NU FUNCŢIONEAZĂ NORMAL?

 

Cauza principală care duce la insuficiență venoasă cronică este disfuncţionalitatea valvelor de vene.
Fluxul de sânge devine haotic, iar în venele, în special cele subcutanate, presiunea crește atât de mult încât pereții vasului nu pot sta și încep să se extindă ca un balon. În plus, există și alte simptome ale bolii.

CE POATE CAUZA INSUFICIENȚA VENOASĂ CRONICĂ (CVI)?

 

Cauzele insuficienței venoase cronice sunt foarte multe. Putem numi principalii dintre ei:


  • defecțiuni ale supapelor venoase;sex (femeile sunt cei mai frecvenți vizitatori la flebologi, dezvoltarea bolii este cauzată de un nivel ridicat de est
  • rogen, de sarcină și de naștere); trat
  • mentul cu medicamente hormonale;
  • vârsta (cu cât este mai în vârstă persoana, cu atât este mai probabil să se dezvolte boli venoase);
  • mobilitate scăzută, greutate înaltă, obezitate;
  • caracteristicile profesiei (sarcini statice pe termen lung – muncă sedentară sau în picioare, călătorii, călătorii în transport);
  • predispoziția ereditară;
  • ridicarea frecventă în greutate, constipația cronică;
  • leziuni la picioare (pentru muncitori, sportivi etc.)

CARE SUNT SIMPTOMELE DE INSUFICIENȚA VENOASĂ?

Insuficiența venoasă cronică nu este o boală inofensivă care, spre deosebire de credința populară, creează nu numai probleme cosmetice.

women_legSimptomele sunt diferite, cu un singur simptom sau mai multe. Pacienții au dureri, greutăți în picioare, umflături seara, care dispar dimineața, crampe nocturne, modificări de culoare la nivelul pielii membrelor inferioare  și pierderea elasticității pielii, vene varicoase. Pe şolduri şi picioare inferioare se formează mici “stelute” vasculare albastre-roşii, venele intradermale albastru închis și venele varicoase convoluate. Și venele varicoase nu apar întotdeauna în stadiul inițial al bolii.


În stadiile incipiente de dezvoltare, boala se manifestă prin simptomele picioarelor grele și prin umflături. Oboseala și greutatea la început sunt îngrijorate numai la sfârșitul zilei de lucru, dar, de-a lungul timpului, chiar și luarea poziției verticale a corpului aduce deja disconfort.


Etapele insuficienței venoase cronice progresive se caracterizează prin apariția sindromelor varicoase, dureroase și convulsive.
Cea mai frecventă complicație a insuficienței venoase cronice sunt afecţiuni progresive ale țesutului moale din gambă. La început hiperpigmentarea poate apărea pe suprafața pielii, atunci, dacă nu se iau măsuri, apar ulcere trofice.
Insuficiența venoasă cronică determină nu numai simptomele descrise deja în extremitățile inferioare. Din cauza stagnării volumelor mari de sânge în venele bolnave ale picioarelor, volumul total al sângelui circulant scade, ceea ce înseamnă că se dezvoltă insuficiența cardiacă, o persoană începe să sufere atât din punct de vedere fizic cât și mental. Și cu apariția ulcerului trofic venos, funcțiile de barieră ale pielii picioarelor sunt rupte, toate condițiile pentru dezvoltarea infecțiilor sunt create, deoarece ulcerele sunt “porțile de intrare” pentru diferite agenți patogeni.

 

ETAPELE VARICOZEI

Violarea fluxului venos poate provoca formarea de trombi în venele profunde (tromboză) sau cele subcutanate (tromboflebită).

 

tromboztromboflebitTromboza venoasă profundă se manifestă prin umflarea densă a piciorului. În același timp, pielea devine albăstrui și orice mișcare provoacă durere.

Cu tromboflebita de-a lungul venelor varicoase subcutanate, apare condensație dureroasă și roșeață.

Tromboza și tromboflebita sunt afecțiuni foarte insidioase, deoarece, rupându-se, un tromb poate provoca o complicație severă – tromboembolismul arterei pulmonare, care duce adesea la moartea pacientului.

În concluzie, este necesar să subliniem încă o dată că insuficiența venoasă cronică este atât de răspândită încât este deja clasificată drept “boli ale civilizației”. Boli ale venelor amenință fiecare dintre noi și, prin urmare, cel mai bun mod de a rezolva posibilele probleme este o vizită în timp util la medic.